miércoles, 16 de diciembre de 2009

L'explotació del Tercer Estat


Tres tipus de causes van provocar una situació revolucionària:

  • Causes econòmiques. Des del 1760 es van succeir les males collites fet que va provocar l'escassetat d'aliments i l'alça dels preus i, per tant, el descontament del poble. A més, es va agreujar la crisi de la Hisenda francesa a causa de les despeses de la cort i de les guerres contra la Gran Bretanya.

  • Causes socials. Els burgesos s'havien enriquit durant el s.XVIII, però estaven descontents perquè tenien poc poder polític, ja que els alts càrrecs del govern i de l'exèrcit estaven ocupats per la noblesa. A més consideraven injust que únicament pagués impostos el Tercer Estat.

  • Causes ideològiques. Les idees il·lustrades defensaven que totes les persones eren iguals en dignitat i que tenien uns ''drets naturals'' que el poder polític havia de respectar. La burgesia, animada per aquestes idees per l'exemple americà, esperava l'ocasió per posar fi a l'Antic Règim.

Els antecedents de la Revolució Francesa



Al final del s.XVIII a França previvia l'Antic Règim: Lluís XVI continuava sent un monarca absolut i la societat era estamental i estava dividida entre el privilegiats (la noblesa i el clergat) i els no privilegiats (l'anomenat Tercer Estat).

jueves, 10 de diciembre de 2009

Declaració de drets de Virgínia




Estàtua de la llibertat


Aquesta aplicació pràctica dels principis del liberalisme polític explica l'impacte de la revolució americana a la resta del món. a Europa els ''aires de llibertat'' d'Amèrica van reforçar els sentiments d'hostilitat contra la monarquia absoluta i van inspirar la lluita monarquia absoluta revolucionària de la burgesia.

Organització del govern dels EUA


El text constitucional establia, a més, una estructura federal per al nou Estat. Cada Estat tenia el seu propi govern, que podia prendre decisions en determinades qüestions (policia, justícia, ensenyament...) i, per sobre de tots, hi havia al govern federal, responsable dels afers exteriors, de la defensa, de les finances i de la moneda del país.

miércoles, 9 de diciembre de 2009

Declaració d'independència dels Estats Units d'Amèrica





A continuació expliquem sobre quines bases es va construir el sistema polític dels Estats Units d'America

Els EUA van ser el primer pais del món on es va instaurar un sistema polític lliberal i democràtic. Aquest fet és important,ja que va servir d'exemple a molts altres països quan van comenzar els seus propis processos revolucionaris.

miércoles, 2 de diciembre de 2009

La guerra contra Anglaterra

Emanuel Leutze, Washington creuant el riu Delaware, 1851

La guerra contra la metròpoli va ser llarga. Després de la derrota infligida als anglesos a Yorktown per les tropes americanes de George Washington, primer resident dels Estats Units d'Amèrica, Anglaterra es va reconèixer la independència el 1783.

Declaració d'independència dels EUA

Signatura de la Declaració d'independència dels Estats Units d'Amèrica, 1776

El 4 de Juliol de 1776 representants de les tretze colònies reunits a Filadèlfia van redactar la Declaració d'Independència dels Estats Units d'Amèrica, el preàmbul de la qual va ser escrit per Thomas Jefferson. Aquesta declaració expressa els principis que impulsaren la revolta dels colons: el dret de tothom a la llibertat i a la recerca de la felicitat i el deure dels governants de respectar els ''drets inalienables'' del poble.

La revolució americana

Motí del te a Boston, 1773

Els colons americans no estaven d'acord amb les taxes i els impostos (especialment sobre el te), ni tampoc amb el monopoli comercial que Anglaterra exercia sobre el seu territori. A més, com que la llei no els donava cap representació al Parlament de Londres, van declarar la seva intenció de no obeir unes lleis que els seus representants no havien votat.

La revolució americana

Els Estats Units el 1776

Les tretze colònies angleses establertes a la costa est d'Amèrica del Nord van protagonitzar, al S. VIII, la primera insurrecció colonial contra una metròpoli i van constituir el primer exemple de govern fonamentat en els principis d'igualtat i llibertat. Els habitants d'aquests territoris, animats per les idees d'igualtat, de lliberitat i de tolerància que els arribaven de l'Europa il·lustraca, es van enfrontar al goovern del Regne Unit per defensar els seus interessos i els seus drets.

lunes, 30 de noviembre de 2009

miércoles, 25 de noviembre de 2009

Treballa amb l'esquema

1. Quins tres tipus de poders polítics existeixen i quines són les seves atribucions segons els il·lustrats? Quins trets defineixen el liberalisme polític?

Els tres tipus de poders polítics i les seves atribucions correponents són els següents:
- El poder executiu que, com indica el nom, s'encarrega d'executar les lleis. Generalment el compon el rei o el President de la República i el gabinet de ministres que en depèn.
- El poder legislatiu, que elabora les lleis i els pressupostos a partir dels quals, i únicament en funció d'aquests, el poder executiu podrà desenvolupar les seves funcions.
- El poder judicial que, de forma independent als dos poders procedents, vetlla pel compliment correcte de les lleis.
El liberalisme polític, fruit de la rebel·lió il·lustrada contra l'absolutisme, es caracteritzava per considerar el dret de tots els ciutadans a la llibertat, al vot, a la igualtat davant la llei, a la llibertat de premsa, d'associació i de creences, etc.
A partir de les idees del britànic John Locke, consideraven que era necessària la constitució d'un acord o un ''contracte'' entre els que governen i els que són governats per tal que garantís la preservació d'aquests drets.

Taula Antic Règim - Il·lustració

martes, 24 de noviembre de 2009

viernes, 20 de noviembre de 2009

lunes, 16 de noviembre de 2009

Origen de la llengua llatina. Origen del català i de les altres llengües romàniques

Llatí

El llatí és una llengua indoeuropea de la branca itàlica, parlada antigament pels romans. A partir de l'evolució de la seva versió vulgar en sorgiren les llengües romàniques que sobreviuen avui dia.


Indoeuropeu

Les llengües indoeuropees són totes aquelles que pertanyen a una mateixa gran família lingüística derivades d'una antiga llengua reconstruïda per l'historio-comparatisme i que hom anomena protoindoeuropeu. Inclou centenars de llengües parlades per uns 3.000 milions de persones i abraça la majoria de famílies lingüístiques d'Europa i l'Àsia sud-oriental. El català pertany, entre moltes altres, a aquesta família lingüística. També hi pertanyen les següents llengües amb més de 50 milions de parlants: alemany, anglès, bengalí, castellà, francès, gujarati, hindi, italià, persa, portuguès i rus.


Llengües Romàniques

Les llengües romàniques o neollatines són llengües que procedeixen del llatí vulgar (entés en el sentit etimològic de "popular", 'parlat pel poble', com oposat al llatí clàssic i literari). Formen un subgrup dins de les llengües itàliques, branca de les llengües indoeuropees. Aquestes llengües es parlaven o es continuen parlant en un territori que rep el nom de Romània, i que actualment cobreix majoritàriament el sud europeu de l'antic imperi Romà; els termes "romà/na" i "Romània" procedeixen efectivament de l'adjectiu llatí romanus: es considerava que els seus parlants empraven una llengua presa de la dels romans, per oposició a altres llengües presents en els territoris de l'antic Imperi, com el fràncic a França, llengua dels francs pertanyent a la família de les llengües germàniques.

L'evolució del llatí vulgar cap a les llengües romàniques es data grosso modo de la manera següent:

- entre 200 aC i 400 aproximadament: diferents formes de llatí vulgar.

- entre 500 i 600: aquestes formes comencen a distingir-se entre si.

- a partir de 800: es reconeix l'existència de les llengües romàniques.


Català


El català és una llengua romànica parlada per més de 9 milions de persones (5,2 milions com a materna) a Catalunya, el País Valencià (tret d'algunes comarques de l'interior) les Illes Balears, Andorra, la Franja de Ponent (a l'Aragó), la ciutat de l'Alguer (a l'illa de Sardenya), la Catalunya del Nord[1] i el Carxe, un petit territori de Múrcia poblat per immigrants valencians.[2][3] El seu domini lingüístic, amb una superfície de 59.905 km² i 12.805.197 d'habitants (2006), inclou 1.687 termes municipals. Juntament amb les altres llengües romàniques, el català descendeix del llatí vulgar, el llenguatge comú dels romans que s'establiren a Hispània durant l'edat antiga.

El català posseeix dos estàndards principals: el regulat per l'Institut d'Estudis Catalans, o estàndard general, que pren com a base l'ortografia establerta per Pompeu Fabra amb els trets gramaticals i ortogràfics característics del català central; i el regulat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, estàndard d'àmbit restringit, centrat en l'estandardització del valencià i que pren com a base les Normes de Castelló, és a dir, l'ortografia de Pompeu Fabra però més adaptada a la pronúncia del català occidental i als trets que caracteritzen els dialectes valencians. El català té diversos dialectes, dels quals s'han arribat a comptar fins a vint-i-un, dividits en dos grans blocs: el català occidental i el català oriental. Aquests dialectes presenten divergències del català estàndard a nivell gramatical, fonètic i de lèxic. Al llarg de les últimes dècades, la majoria dels dialectes del català han rebut una influència, en major o menor mesura, del francès a la Catalunya del Nord i l'espanyol a la resta de territoris que ha deixat empremta en forma de nou vocabulari i noves expressions, i que també ha funcionat en sentit invers.



Mapa llengües romàniques



Mapa indoeuropeu



miércoles, 11 de noviembre de 2009

Benvinguts

Hola, soy la Sandra. Aquest blog es de socials.